Van chassis naar monocoque

Geplaatst op 9 maart 2021

Bij restauratiebedrijf Bart Holland zijn de afgelopen 45 jaar automobielen van allerlei bouwjaren en uitvoeringen in een staat gebracht alsof ze zojuist de fabriek hebben verlaten. Het is dan interessant om te zien welke ontwikkelingen zich bij de fabricage hebben voorgedaan. Een van de baanbrekende ontwikkelingen is de overgang van chassis naar monocoque. Aanvankelijk bestaan auto’s uit een chassis met daarop een carrosserie. Pas later, na de Tweede Wereldoorlog, gaan chassis en carrosserie een geheel vormen: de monocoque.

 

In Amerika is bij Ambi Budd al voor de Tweede Wereldoorlog de monocoque constructie uitgevonden en carrosseriebouwer Fischer heeft deze constructie in praktijk gebracht.
Bij een bedrijfsbezoek aan Amerika raakt André Citroën onder de indruk van deze bouwmethode en hij koopt een licentie. En zo wordt de Citroën Traction Avant de eerste, in productie gebouwde auto waarbij carrosserie en chassis een geheel vormen.

Archief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en lees waarom we al meer dan 40 jaar prachtig restauratiewerk doen voor klanten van over de hele wereld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief