Origineel?

Geplaatst op 20 februari 2020

Origineel: “zoals de fabriek het bedoeld had.”

Een restauratie begint met vaststellen wat origineel is en dus met studie. Dit gebeurt bij Bart Holland in de bibliotheek met duizenden boeken en naslagwerken. Originele documentatie van de fabriek is daarbij van groot belang.
Bij Bart Holland restaureert men naar het origineel; als de klant ervan af wil wijken kan dat altijd, maar dit wordt vastgelegd in het dossier en de originele onderdelen worden altijd bij de auto bewaard.

Bij de studie naar originaliteit schenken we ook veel aandacht aan de gebruikte materialen. Auto’s zijn gemaakt om gebruikt te worden en slijtage is normaal. Auto’s waren vroeger een zeer kostbaar bezit en moesten dus lang meegaan. In de loop der jaren werden vaak zaken als bekleding vervangen of bij schade werd houtwerk gerepareerd. Bij dit werk hield men doorgaans geen rekening met ‘hoe de fabriek het bedoeld had’ en vaak werden dus andere materialen gebruikt, die goedkoper of beter waren. Van een restaurateur wordt verwacht dat hij weet welke materialen in welke periode konden worden gebruikt.

Zo belangrijk is de studie bij het vaststellen van originaliteit.

Bij de totale restauratie van een speciale, eenmalige Rolls-Royce 20/25 Doctor Coupé uit begin dertiger jaren is het complete koetswerk in essenhout opnieuw gemaakt in onze houtafdeling. De vloeren bleken van triplex gemaakt en aangezien dat materiaal in de carrosseriebouw van die jaren onbekend was, gingen we ervan uit dat dit een latere reparatie moest zijn geweest.

Totdat we bij nadere studie in onze bibliotheek in een boek over de fabriek lazen dat Rolls (een enthousiast vliegenier) triplex gebruikte als bekleding voor de buitenkant van zijn vliegtuig: licht en sterk.

Archief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en lees waarom we al meer dan 40 jaar prachtig restauratiewerk doen voor klanten van over de hele wereld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief