Klein maar fijn

Geplaatst op 28 mei 2021

In de jaren vijftig is er in het onderwijs voor autotechniek een groeiende behoefte aan duidelijk lesmateriaal. Naast de vele leerboeken die verschijnen, wil men beter aanschouwelijk maken hoe een automobiel in de praktijk werkt. Eerst worden de leerboeken van ingenieuze, uitklapbare tekeningen voorzien. Later worden prachtige schaalmodellen met opengewerkte techniek gemaakt.

Leerboeken (in de bibliotheek van Bart Holland)

Daffodil motor, opengewerkt model (in de bibliotheek van Bart Holland)

In opdracht van een klant is bij Bart Holland zo’n schaalmodel uit de vijftiger jaren geheel gerestaureerd, inclusief bewegende motor met ontsteking, verlichting, remmen, wielophangingen, chassis en een gedeelte van de carrosserie.

Omdat dit model in de hal van een mooie villa moest komen te staan, is het houten plateau verfraaid met (wortel)noten fineer.

In het voormalige Oostblok heeft men ook schaalmodellen gemaakt. De uitvoering van deze eenmalige modellen is vaak minder verfijnd, maar natuurlijk net zo functioneel.

HEMA schaalmodel (in de bibliotheek van Bart Holland)

Archief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en lees waarom we al meer dan 40 jaar prachtig restauratiewerk doen voor klanten van over de hele wereld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief