Fineer

Geplaatst op 28 juli 2020
Veneer Bart Holland

Fineer is dun gezaagd, gesneden of geschild hout, dat wordt geplakt op een ondergrond en dient als verfraaiing. De tekening van het hout is afhankelijk van de houtsoort. Zo is wortelnoten fineer vanwege de fraaie structuur veel gebruikt in duurdere Engelse automobielen.


Het fineer wordt aangeleverd in vellen van minder dan 1mm, die qua tekening als een boek in elkaar overgaan en dus naast elkaar kunnen worden gebruikt. Daarom begint men bij een dashboard in het midden met fineren en zijn de linker- en rechterstukken telkens aan elkaar gespiegeld. Als ook de deuren van fineer worden voorzien, loopt ook hier de tekening door en zie je links en rechts dezelfde tekening, echter altijd een klein beetje verschillend omdat het om de volgende millimeter fineer van dezelfde boom gaat. Een prachtig gezicht. Tegenwoordig gebruiken autofabrikanten wel foto-fineer, goedkoop en makkelijk, maar zonder de opmerkelijke sfeer van het echte fineer. Amerikaanse automobielen hadden vaak een schildering die op fineer leek door met een kam een grillige tekening in de verf aan te brengen.

Bij de totale restauratie van een bijzondere Volga is op dringend verzoek van de Russische klant in de houtwerkplaats van Bart Holland berken fineer gebruikt voor het dashboard en de vier deuren. Echter niet het berken fineer uit West-Europa maar uit Siberië. De berkenboom in West-Europa is een snel groeiende boom met langwerpige houttekening, maar de berkenboom in Siberië groeit langzaam door de bittere koude en heeft veel meer een wortelstructuur. Het was verdraaid moeilijk om dit speciale berken fineer uit Siberië te pakken te krijgen, totdat bij toeval een gespecialiseerd houtverwerkingsbedrijf om de hoek in een oude voorraad nog een paar vierkante meter had liggen…Archief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en lees waarom we al meer dan 40 jaar prachtig restauratiewerk doen voor klanten van over de hele wereld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief