Kippenhok

Geplaatst op 30 juni 2020

Jaren geleden heeft de beroemde kunstverzamelaar Van Caldenborgh een bijzonder kunstwerk gekocht van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout: het Caldenhok. Dit is een kippenhok, maar niet zomaar een kippenhok. Het Caldenhok maakt deel uit van de particuliere collectie van Van Caldenborgh op zijn landgoed in Wassenaar.

Het Caldenhok bestaat uit twee gedeelten: een nachthok in een Chrysler Voyager en een hydraulisch bedienbare aanhanger als daghok. Tussen het nachthok en de aanhanger is een slurf gemaakt, waardoor de kippen heen en weer kunnen lopen. De aanhanger kan hydraulisch omhoog en omlaag, zodat het kippenhok verplaatst kan worden en de kippen regelmatig een vers stukje grond krijgen. Om de eieren in het nachthok te kunnen rapen, zijn in de zijkant van de Voyager deurtjes gemaakt.

De Voyager en de aanhanger hebben jaren in weer en wind gestaan en zijn voor een volledige restauratie naar Bart Holland gebracht. Natuurlijk had Van Caldenborgh kunnen kiezen voor een nieuw kunstwerk, maar het ging hem erom dat dit kunstwerk in de oorspronkelijke vorm behouden bleef. Dit is Bart Holland gelukt, mede door een hechte samenwerking met de kunstenaar Van Lieshout, die elke stap van de restauratie heeft gevolgd en goedgekeurd. Bij Bart Holland zijn de techniek en het plaatwerk van de Voyager volledig gerestaureerd, met zeer veel aandacht voor corrosie-bescherming. Joep van Lieshout heeft in zijn atelier in Rotterdam een nieuw polyester nachthok gemaakt voor de Voyager

De sterk verroeste aanhanger is bij Bart Holland volledig gedemonteerd, gestraald, gerepareerd, verzinkt en in de originele kleur gespoten. Het kapotte hydraulisch systeem is met kabels, pompen en elektrische bediening volledig vernieuwd. Ook de slurf is nieuw gemaakt. Speciale aandacht betreft het kippengaas. Dit is tot halverwege dubbel uitgevoerd: in het verleden kwam het nog wel eens voor dat de kippen door kleine roofdieren werden opgegeten. Het Caldenhok staat weer in volle glorie in Wassenaar, waar het veel aandacht krijgt van de bezoekers. En de eieren? Die worden elke dag geraapt door de familie Van Caldenborgh, vers bij het ontbijt.

Archief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en lees waarom we al meer dan 40 jaar prachtig restauratiewerk doen voor klanten van over de hele wereld.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief